fbpx
Ombildning

Marknadsvärde vid ombildning – så fungerar det

Av 2 april, 2019 No Comments

Undersöker du möjligheten för en ombildning och funderar på hur det ligger till med marknadsvärdet vid en ombildning? Den allmänna sanningen och det kanske mest förmedlade budskapet vid en ombildning är att hyresgästerna köper din hyresrätt för under marknadsvärdet. I detta inlägg tänker vi redogöra för hur det faktiskt fungerar.

Så fungerar det med marknadsvärde – exempel

Vid en ombildning så har en auktoriserad mäklare bedömt att din lägenhet är värd 20.000 kronor. Det är marknadsvärdet / marknadspriset på din hyresrätt om den skulle bli en bostadsrätt. Vid en ombildning så försöker man alltid komma ned till 70% av marknadspriset för att på så vis minska månadsutgiften eftersom du måste amortera 2% istället för 1% om du belånar den över 70% av lägenhetens marknadsvärde.

Lägenhet A (Köp för 70% av marknadsvärdet)

Antal kvadratmeter: 60
Marknadsvärde: 20 000 kronor per kvadratmeter
70% av marknadsvärdet: 14 000 kronor per kvadratmeter
Pris för lägenhet: 840 000 kronor

Lägenhet B (Köp för 80% av marknadsvärdet)

Antal kvadratmeter: 60
Marknadsvärde: 20 000 kronor per kvadratmeter
70% av marknadsvärdet: 16 000 kronor per kvadratmeter
Pris för lägenhet: 960 000 kronor

Varför får du köpa din lägenhet under marknadspris vid en ombildning?

Den primära anledningen till att du köper din lägenhet till under marknadsvärdet är att bostadsrättsföreningen som en egen juridisk person tar upp ett lån i föreningen för att täcka en del av köpeskillingen. Detta lånet är tillräckligt stort för att täcka din s.k. “rabatt” och det är också därför du köper under marknadspris vid en ombildning. Vid en ombildning till bostadsrätt så tar du också en lägenhet som finns på en stängd och reglerad hyresmarknad till en öppen och fri bostadsrättsmarknad, där du är den enda spekulanten och det finns inga övriga som är med och budar på din lägenhet.

Men vad får fastighetsägaren (hyresvärden) då?

Vid en ombildning så får fastighetsägaren alltid minst vad den är värderad till sett utifrån olika värderingsmetoder – direktavkastning och det lokala ortspriset. Men faktum är att vid en ombildning så är ofta bostadsrättsföreningen en köpstark motpart och t.o.m. ofta mer köpstark än vad övriga på marknaden har möjlighet att erbjuda, men utan för den sakens skull göra en dålig affär. Snarare tvärtom. Vid en ombildning så försöker man i högsta möjliga mån hålla ned skuldsättningsgraden i föreningen.

Intresserad av en ombildning?

Ring oss på 036 – 29 37 180 eller fyll i formuläret nedan så ringer vi dig!