fbpx
Ombildning

Hyresrätt är den dyraste boendeformen

Av 9 augusti, 2018 No Comments

Det är dyrare att bo i en hyresrätt än i exempelvis en villa eller bostadsrätt enligt Statistiska Centralbyrån (vilket Hur Vi Bor uppmärksammat) som har kartlagt svenska hushålls boendekostnad. En lägenhet med två rum och kök kostar i genomsnitt 800 kronor mer som hyresrätt, än som bostadsrätt.

Hyresrätten dyrare än bostadsrätten

Hyresgästföreningen skriver på sin faktabank Hur Vi Bor:

“Förklaringen till att en större del av hyresgästernas inkomster går till boendet är alltså inte bara att deras inkomster i genomsnitt är lägre, utan också att deras boende är dyrare än ägda bostäder i samma storlek. Till och med när man räknat in amorteringen, som ju egentligen inte är en kostnad utan ett sparande.” 

Att äga en bostad är en investering och ett långsiktigt sparande till en själv. Jämfört med en hyresrätt, där du betalar en fast summa varje månad till någon annan, så betalar du amortering och ränta på ett banklån samt en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Amortering, som är en avbetalning på ditt banklån, innebär alltså att du betalar till dig själv. Lägg därtill att du dessutom får 30% ränteavdrag i samband med deklarationen varje år.

Ombilda till bostadsrätt – och gör en riktigt bra bostadsaffär

Den största tröskeln för att ta sig in på bostadsmarknaden idag är kontantinsatsen på 15% av köpeskillingen. Lägg därtill en stark bostadsmarknad med många spekulanter på få objekt som trissar upp priset. Som boende i en hyresrätt är det relativt svårt att göra någonting åt sin boendekostnad om man inte har ett stort sparkapital eller är beredd att flytta till en billigare bostad.

Men det är där ombildningsmöjligheten kommer in. Bor man i en hyresrätt idag så finns det ett annat alternativ – att ombilda till bostadsrätt. Genom att gå ihop tillsammans med sina grannar, bilda en bostadsrättsförening och försöka köpa loss fastigheten från sin nuvarande hyresvärd så får man i regel köpa sin andel (lägenhet) till 70-80 av marknadspriset. På så sätt slipper man även undan kontantinsatsen eftersom banken då har lägenheten som säkerhet. Genom att ombilda så kan du, beroende på vilken ränta du väljer, sänka din månadskostnad och dessutom köpa din lägenhet med 20-30% “rabatt”. Kort sagt – en bra affär!

Vill du veta mer om hur en ombildning går till? Kontakta oss idag!